Sint Maarten
Ieder jaar op 11 november
Vroeger 5 november 2021 0Sint Maarten wordt ieder jaar op 11 november gevierd.
Sint Maarten is de naamdag van Martinus van Tours en staat bekend onder verschillende namen: Sint-Martinus, Sinter Merten en Sinte-Mette. Als soldaat gaf hij de helft van zijn mantel aan een arme bedelaar. Hierna verkoos hij een christelijk leven. In Nederland wordt het Sint-Maartensfeest vooral gevierd door kinderen en heeft het niet zozeer een religieuze betekenis. Er worden veel liedjes gezongen en vaak hebben deze een humoristisch karakter.
In sommige landen is Sint Maarten de cadeautjesbrenger en wordt hij gezien als onze Sinterklaas.
Vieringen verschillen van streek tot streek
In sommige plaatsen worden optochten georganiseerd, waarbij een man te paard, verkleed als soldaat voorop in een optocht rijdt. Aan het einde van de optocht geeft de soldaat (Sint Maarten) een stuk van zijn mantel aan een bedelaar. De kinderen krijgen na afloop vaak iets te drinken, bijvoorbeeld warme chocomelk, en iets lekkers. In andere streken worden vreugdevuren ontstoken.
Verder is er ook vaak een lampionnenoptocht of gaan kinderen met zelfgemaakte lampionnen langs de deur. Vroeger werden deze lantaarntjes vaak gemaakt van een uitgeholde koolraap, suikerbiet of pompoen. Vroeger werd veel gebruikgemaakt van de foekepot om de liedjes die bij de rondgang werden gezongen te begeleiden. Het Sint-Maartensgebruik werd toen foekepotterij genoemd.
Maar tegenwoordig worden de lampionnen ook in elkaar geknutseld van kleurrijk papier. Kijk op onze Pinterestpagina voor 'zelfgemaakte lampionnetjes' inspiratie!
Sint Maartenliedjes
Met de lichtjes gaan de kinderen zingend langs de deuren en zingen diverse Sint Maarten liedjes. Uiteraard hopen ze dan op een snoepje.
Sinte, Sinte Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sinte Maarten aan
Dit is de lange versie:
Sinte sinte Maarten, Kalven dragen staarten
Koeien dragen horens, klokken dragen torens
Torens dragen klokken, meisjes dragen rokken
Sinte Maarten, wat is het koud, Geef een turrefje of een hout
Geef m’n hallef centje, Ben je m’n beste ventje,
Geef me ‘n appel of een peer, Kom het hele jaar niet meer,
Rood, rood vogeltje, met je rooie rokje aan,
Daar komt Sinte Maarten aan Sinte Maarten had een koe
Die moest naar de slager toe
Gesproken: Was ie vet of was ie mager
Evengoed moest ie naar de slager
Een aantal leuke Sint Maartenliedjes zijn HIER te beluisteren.
DOWNLOAD HIERONDER EEN LEUKE KLEURPLAAT
Foekepot
Waar in Twente de kinderen op Oudejaarsmiddag met de Foekepot langs de deuren gaan, is het onder andere in Hasselt gebruikelijk om dit de dag voor Sint Maarten te doen. Maar hier en daar (waaronder in de Achterhoek en in Haaksbergen) doen de kinderen dat ook op Aswoensdag, na carnaval. De kinderen zingen dan:
Foekepotterij, foekepotterij,
geef mien un cent, dan goa ik weer veurbij.
Ik heb geen geld um brood te kopen,
deurum mot ik met de foekepotte lopen.
Foekepotterij, foekepotterij,
geef mien un cent dan goa ik weer veurbij.
Een ouderwetse foekepot werd vroeger gemaakt door de blaas van een varken over een conservenblik te spannen met daar een rietje door.
0 Reacties